Lars de dwarse dromedaris - Rachel Bright en Jim Field
Leeftijd: 4-6 jaar
Thema: boos
Trefwoorden: mopperen, emotie regulatie, omgaan met tegenslagen, veerkracht, rijm, woestijn
Het verhaal
Een kudde dromedarissen, onder leiding van Driss, gaat op weg naar een oase. Iedereen heeft er zin in, behalve Lars. Mokkend sjokt hij achter de kudde aan, tot hij er helemaal genoeg van heeft, en schreeuwt: 'Ik blijf hier!' De kudde gaat zonder hem verder. Lars begint al spijt te krijgen, als er een vrolijke springmuis voorbij komt. De blijheid van de springmuis verrast Lars, en hij verzucht dat hij wel een beetje meer als springmuis zou willen zijn. Springmuis vertelt hem, dat hij vroeger ook vaak boos was. Hij heeft zichzelf toen toegesproken: 'Kijk eens blij!' En dat hielp. Maar Lars ziet deze tip niet zitten. Hij is namelijk niet blij, hij is boos. Springmuis heeft hier alle begrip voor. Als Lars niet blij wil of kan zijn, is dat helemaal prima. 'Omlaag met die lippen. Niet lachen! Kijk kwaad!' Lars doet zijn best, maar hij kan zijn lachen niet inhouden. Zijn boosheid verdwijnt, hij gaat de kudde achterna en bereikt de oase, waar hij een heerlijke dag heeft. Aan het eind van het verhaal legt de schrijver het nog eens uit: Zijn boosheid verdween als hij koos voor een lach. En voor zin...in alweer zo'n geweldige dag!
Waarom je dit boek zeker moet voorlezen
Dit is een heerlijk boek om voor te lezen aan een mopperig of dwars kind. Van de gezichtsuitdrukking van Lars krijg je namelijk meteen goede zin. Het mokken van Lars is herkenbaar en grappig. En... het hele verhaal is op rijm, en dat leest heerlijk voor.
Interactief voorlezen
De illustraties zijn zo sprekend, dat je je kind als het ware zelf het verhaal kan laten vertellen. Dus sla een bladzijde om en bedenk samen wat er gaat gebeuren. Heeft Lars er zin in? Waarom denk je dat? Wat denk je dat er gaat gebeuren? Lees daarna voor en kijk samen of het klopt.
Als je het verhaal al vaker hebt voorgelezen, kan je je kind de rijmwoorden mee laten zeggen ('Mijn poten zijn vreselijk MOE alle vier, Ik wil niet meer lopen vandaag, ik blijf... (hier)').
Probeer het advies van springmuis eens uit: 'Niet lachen! Kijk kwaad alsjeblieft!' Wedden dat jullie allebei je lach niet in kunnen houden?!
Lars de dwarse dromedaris in de klas
Dit is een fijn boek om te gebruiken bij het thema boosheid.
- Bedenk met elkaar wat helpt bij boosheid (bv grapjes maken, iemand even met rust laten, afleiden met bijvoorbeeld een spelletje, samen een liedje zingen, iets liefs tegen iemand zeggen, een knuffel geven, helpen als de boosheid ontstaan is doordat iets niet lukt, vragen waarom iemand boos is, etc.). Maar daar een collage met plaatjes/tekeningen van. Laat boze kinderen met behulp van deze plaatjes aangeven wat ze nodig hebben als ze een boze bui hebben.
- Oefen de vaardigheden die hierboven beschreven worden met een rollenspel: een kind speelt dat het boos is, en een ander kind probeert het uit die boosheid te halen, door bv een grapje te maken of een knuffel te geven.
- Zet de kinderen in tweetallen tegenover elkaar en laat ze een boos gezicht trekken. Opdracht: niet lachen! Wie houdt het het langste vol?
Reactie plaatsen
Reacties